Studies Nieuws Interview Sabine Woertman

Dansen is haar lust en haar leven! 

Sabine geeft danslessen aan mensen die onder andere de ziekte van Parkinson hebben. Zij zelf is in 2015 gediagnostiseerd met de ziekte van Parkinson. Maar 3 jaar voor de diagnose ervoer Sabine al klachten. Haar klachten worden helaas de laatste tijd erger. Zij ervaart meer klachten (moeizaam lopen, schrijven gaat slecht, snijden en strijken lukt niet) maar ook overbeweeglijkheid (dan lukt autorijden niet). Maar Sabine gaat niet bij de pakken neerzitten, ze zet muziek aan waardoor het bewegen weer iets beter gaat. Hierdoor voelt ze beter aan welke muziek ze het beste kan gebruiken voor haar beweeg- en danslessen.
 
Drie maal in de week geeft Sabine danslessen voor een groep van gemiddeld 14 personen. Deze groep verschilt qua leeftijd enorm. De jongste deelnemer is 36 jaar en de oudste maar liefst 90 jaar oud. Zo zie je maar dat dansen niet leeftijdsgebonden is.
 
Sabine doet mee aan het event Dance for Parkinson. Het bekroonde Dance for PD®-programma, opgericht in 2001, biedt gespecialiseerde danslessen aan mensen met Parkinson, hun families, vrienden en zorgpartners online, in New York City en in meer dan 300 gemeenschappen in 25 landen rond de wereld.

Dans voor PD-lessen nodigt mensen met Parkinson uit om de geneugten en voordelen van dans te ervaren, terwijl ze creatief omgaan met symptoom specifieke problemen met betrekking tot balans, cognitie, motorische vaardigheden, depressie en fysiek zelfvertrouwen. Het programma, genaamd "de gouden standaard voor hoe een podiumkunstenorganisatie een buitengewone bijdrage kan leveren aan gezondheid en welzijn" (Renee Fleming), gebruikt dans om mensen met Parkinson en hun zorgpartners en families in staat te stellen beweging en muziek te verkennen op manieren die verfrissend, plezierig, stimulerend en creatief zijn. 

Dance for PD is verschenen in The New York Times, USA Today, Dance Magazine, The Guardian en honderden andere publicaties, evenals op NBS, ABC, CBS, CNN, PBS en NPR. Het programma is bekroond met verschillende prijzen, waaronder de Parkinson Awareness Award, Alan Bonander Humanitarian Award, de Sapolin Award for Public Service van het New York City Mayor's Office for People with Disabilities en de William Pearson Tolley-medaille voor Distinguished Leadership in Life Long Aan het leren.

Wilt u op 29 en 30 april het Dance for Parkinson Event bekijken? Klik dan hier!
 
Sabine brengt ook goed nieuws. Er zijn eerste bewegingen dat zorgverzekeraars een deel van de danslessen voor mensen met Parkinson gaan vergoeden. Laten we hopen dat deze trend zich doorzet!
 
Sabine heeft samen met Bas Bloem een video ingestuurd. Deze kunt u hier bekijken.

Beweeg en danslessen in Nederland kunt u vinden op de eerste pagina van de Parkinson vereniging, onderaan de pagina bij beweeggroepen! 

Wilt u lezen hoe gezond dansen is? Kijk dan hier.