Studie Nieuws Twee nieuwe onderzoeken binnen Parkinson Op Maat
9 april 2020

Onlangs zijn er twee aanvullende onderzoeken van start gegaan binnen de Parkinson Op Maat-studie. Als u deelnemer bent, heeft u eerder deze week al een mail ontvangen over de beweegopdrachten op uw onderzoekshorloge. Komende week ontvangt u een mail over een onderzoek naar het coronavirus. Hieronder lichten we beide studies alvast kort toe.

We zijn ons ervan bewust dat wij veel van deelnemers vragen in deze periode en willen iedereen daarom alle tijd geven om de informatie rustig te lezen. Ondanks dat de meetdagen van de Parkinson Op Maat-studie tijdelijk stil liggen, proberen we op deze manier toch een nuttige bijdrage te leveren aan het onderzoek naar parkinson. Meedoen aan beide studies is vrijwillig. Voor vragen kunt u altijd terecht bij de Parkinson Op Maat helpdesk.

Onderzoek naar het coronavirus en parkinson

Het coronavirus heeft invloed op het leven van iedereen. Met dit onderzoek willen we de invloed van het virus op mensen met de ziekte van Parkinson gaan onderzoeken. Het doel van dit onderzoek is allereerst om te kijken naar de invloed van het coronavirus op stress bij mensen met parkinson. Zo willen we bijvoorbeeld kijken hoe de stress die mensen tijdens de huidige coronacrisis ervaren invloed heeft op de ernst van de parkinsonklachten. Hiernaast willen we kijken of het mogelijk is om een besmetting met het coronavirus te kunnen meten met het onderzoekshorloge. 

Het onderzoek bestaat uit meerdere vragenlijsten:
  • Een vragenlijst over hoeveel stress deelnemers ervaren en hoeveel last deelnemers hebben van hun parkinsonklachten > de eerste drie maanden vullen deelnemers elke twee weken een vragenlijst in, vervolgens vullen deelnemers nog drie maanden lang maandelijks een vragenlijst in.
  • Een vragenlijst over of deelnemers gezondheidsklachten ervaren die mogelijk aan het coronavirus gerelateerd zijn > deze vragenlijst vullen deelnemers drie maanden lang wekelijks in wanneer zij geen klachten ervaren en dagelijks wanneer zij klachten ervaren. 
Naast de vragenlijsten maakt dit onderzoek gebruik van de gegevens die worden verzameld met het onderzoekshorloge. Komende week ontvangen alle deelnemers een mail met daarin meer informatie en een link naar het toestemmingsformulier. Meedoen aan dit onderzoek is niet verplicht. Als u mee wilt doen en u heeft toestemming gegeven, ontvangt u op korte termijn de eerste vragenlijsten. 

Luistertip: op dinsdag 14 april geeft hoofdonderzoeker Bas Bloem om 09:15 een interview op NPO Radio 1 over dit nieuwe onderzoek!

Beweegopdrachten onderzoekshorloge

Wij deelden vorig jaar al dat er een nieuwe functie op het onderzoekshorloge gaat verschijnen. Deze nieuwe functie bestaat uit verschillende beweegopdrachten die deelnemers thuis kunnen uitvoeren. We vragen deelnemers om dit wekelijks te doen. Het doel van de beweegopdrachten is onder andere om nog meer inzicht te krijgen in veranderingen in het bewegen van mensen met parkinson

In de afgelopen weken hebben alle deelnemers een mail ontvangen met daarin meer informatie over de beweegopdrachten. Via deze mail vragen we de deelnemers om op het toestemmingsformulier aan te geven of ze wel of niet mee willen doen aan de beweegopdrachten. Meedoen aan de beweegopdrachten is niet verplicht. De komende weken verzamelen we alle reacties. Let op: pas als iedereen heeft aangegeven of hij/zij wel of niet mee wil doen, wordt de nieuwe functie op het onderzoekshorloge ge├»nstalleerd. We verwachten dat dit rond begin mei zal zijn. Dan ontvangt u nog uitgebreide instructies over de beweegopdrachten van ons via een handleiding en een instructievideo. 

Bent u deelnemer aan de Parkinson Op Maat-studie en kunt u de mail over de beweegopdrachten niet meer vinden? Dan kunt u de mail via onderstaande link nogmaals lezen:  www.parkinsonopmaat.nl/studie/nieuws/informatiebrief-beweegopdrachten-onderzoekshorloge
  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Nieuws

Meer nieuws