Studie Nieuws Publicatie Parkinson Op Maat
18 juli 2019

We zijn trots u te kunnen vertellen dat de onderzoeksopzet van de Parkinson Op Maat-studie is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift BMC Neurology, klik hier om naar het Engelse artikel te gaan. Voor wie er interesse in heeft, is de samenvatting van het artikel hieronder in het Nederlands vertaald. In het artikel staan veel vaktermen voor experts en het is geschreven volgens de richtlijnen van de wetenschap. 

Het onderzoeken van de ziekteprogressie door te kijken naar een breed scala van ‘biomarkers’ in het beginstadium van de ziekte van Parkinson

Achtergrond
Ons begrip van de etiologie, pathologie, fenotypische diversiteit en progressie van ziekte van Parkinson is stil komen te staan. Consequentie: patiënten ontvangen niet de beste zorg, wat leidt tot onnodige beperkingen en onnodig hoge kosten voor de maatschappij. Het Parkinson Op Maat project streeft naar een objectieve aanpak om biomarkers te ontwikkelen door een breed scala van potentiële biomarkers gedurende lange tijd te observeren. Onze hoofddoelstellingen zijn: (a) het uitvoeren van een set hypothese-gedreven analyses op de uitgebreide dataset op basis van correlatie en het identificeren van nieuwe biomarkers met als doel de progressie van de ziekte en het effect van behandelmethodes beter in kaart te brengen; en (b) het creëren van een breed toegankelijke dataset voor verdere ontdekking van nieuwe biomarkers en de verbetering van behandelmethodes voor de ziekte van Parkinson.

Onderzoeksopzet
Dit is een prospectieve, longitudinale, single-center cohortstudie. Het cohort zal bestaan uit 650 personen met ziekte van Parkinson. De criteria om te kunnen deelnemen zijn met opzet breed: leeftijd ouder dan 18 jaar; en ziekte looptijd korter dan 5 jaar. Deelnemers worden gedurende twee jaar gevolgd, met drie uitgebreide onderzoeken in het studiecentrum. De onderzoeken omvatten een klinische beoordeling (inclusief motorische en neuropsychologische tests), verzameling van biospecimen (ontlasting, bloed en cerebrospinale vloeistof), MRI-scans (beide structureel en functioneel) en ECG- opnames (zowel 12-afleidingen als holter). Bovendien worden gedurende twee jaar fysiologische en omgevingsgegevens verzameld met behulp van het Verily onderzoekshorloge. Alle gegevens worden opgeslagen met polymorfe encryptie en pseudoniemen, dit ten behoeve van de privacy van de deelnemers en de mogelijkheid de gegevens veilig te delen. De gegevens en biospecimen worden beschikbaar voor wetenschappers ten behoeve van onderzoeksvragen gerelateerd aan de ziekte van Parkinson.

Discussie
Het Parkinson Op Maat project heeft verschillende onderscheidende elementen: alle metingen worden uitgevoerd in één enkel centrum; er is sprake van een brede inclusie; grondige en herhaalde multi-dimensionale fenotypische analyses; en continue monitoring met een draagbaar meetinstrument gedurende twee jaar. Ook wordt er gebruik gemaakt van een speciaal hiervoor ontworpen beveiligingssysteem, zodat het delen van gegevens met wetenschappers wereldwijd mogelijk is terwijl de privacy van de deelnemers gerespecteerd wordt. De gegevens worden verwacht de weg te openen voor belangrijke nieuwe inzichten, inclusief identificatie van biomarkers die kunnen helpen bij het voorspellen van de zeer uiteenlopende verschillen tussen patiënten voor wat betreft de prognose en progressiesnelheid. Ons doel op de lange termijn is om bestaande behandelingen te verbeteren, nieuwe therapeutische aanpakmethoden te ontwikkelen, en het bieden van een meer gepersonaliseerde aanpak voor de behandeling van parkinsonpatiënten.

Met dank aan onze vrijwillige vertalers!

  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Nieuws

Meer nieuws