Studie Nieuws BikevoorParkinson 2019
9 september 2019Op 7 september fietste het Parkinson Op Maat team mee met BikevoorParkinson, het jaarlijkse fietsevenement van samenwerkingspartner ParkinsonNet. Dit jaar werd er geld ingezameld voor het ontwikkelen van een online cursus over parkinson, speciaal voor huisartsen en praktijkondersteuners. Er werd slecht weer voorspeld, maar uiteindelijk viel het het gelukkig erg mee en was het een gezellige en sportieve dag. Met veel dank aan 19 sponsors haalde het Parkinson Op Maat team uiteindelijk €500 op. In totaal werd er meer dan €76.000 opgehaald, wat natuurlijk een prachtig bedrag is.

Alle Parkinson Op Maat deelnemers die meegefietst hebben: heel erg bedankt voor jullie inzet en onze complimenten voor een mooie prestatie! In de video hierboven kunt u een korte sfeerimpressie bekijken. Hieronder leest u een verslag van de dag, geschreven door Martin van Lokven. Hij fietste samen met Bas (hoofdonderzoeker Parkinson Op Maat), Sabine (hoofd patiëntbetrokkenheid) en Marlous (assessor). 

Verslag BikevoorParkinson 2019
 
Alleen dat al geeft een helend effect op mijn parkinson: opgehaald worden door mijn verpleegkundig specialist en haar partner en samen met anderen gaan fietsen voor parkinson. Ik vind het bijzonder.
 
Vijf minuten voor de wekker af gaat word ik wakker. Ik kijk uit het raam. Droog. Hier wel. Daar zien we wel. Mijn spullen zijn ingepakt, mijn racefiets ligt al in de auto. We kunnen vertrekken. We halen een aantal dromerige, stil hangende mistbanken in, terwijl ons levendige gesprek ons steeds dichter bij Valkenburg brengt. Hoe dichterbij, hoe meer kriebels in de buik. Net als toen ik nog mountainbike wedstijden reed of met het NK sprint mee deed.
 
Het is nog verrassend droog als we bij de parkeerplek aankomen. Als op afspraak komen er nog een paar auto’s uit Nijmegen aan met ParkinsonNet medewerkers. Natuurlijk weer de alsmaar terugkerende vragen: wat trek je aan? Toch maar geen lange broek? Regenjack aan of achter in de rugzak? Uiteindelijk zien we elkaar beneden aan de Cauberg bij de startplaats. Bas Bloem vertelt dat het Radboudteam samen met patiënten fietst om geld op te halen voor onderzoek naar nog betere zorg voor patiënten. “Samen trappen we parkinson een beetje de wereld uit”. Dan ziet hij tot zijn eigen verbazing Joop Zoetemelk staan en gaat een kort gesprekje met hem aan.
 
Dan vertrekken we eindelijk rond 09.00 uur. Het is wel wat fris, maar na een kwartier ben ik wel warm gefietst. We zijn met 12 mensen: Bas Bloem en Marten Munneke van ParkinsonNet, Bart Post (mijn neuroloog), Jacqueline, Sabine en Marlous van Parkinson Op Maat en naast mij nog 4 andere bikkels, die ook parkinson hebben.
 
Het eerste probleem komt trouwens niet van ons. Na 2 kilometer stopt Sabine. Haar voet met schoen staat op de grond, maar de zool van die schoen zit nog aan de trapper vast! Dat hebben we nog nooit gezien! Hulp is nabij: al gauw komt er een man uit de garage met een rol tape. Professioneel wordt de zool aan de schoen vastgetaped en Sabine kan gelukkig weer verder. Als een tijd later Marlous ook nog omvalt met fiets en al, omdat ze niet op tijd loskomt van de trapper, worden wij toch als voorbeeldige patiënten bestempeld.
 
Halverwege de tocht. Het is nog steeds fantastisch weer. En het gaat super met mij. Geen zwabberen van het voorwiel, dus ook niet meer bang voor de afdalingen. En ik kom veel gemakkelijker van de trapper los dan ik verwachtte. Ook een zorg minder (dankjewel, Marie-Louise, mijn fysiotherapeute). En het klimmen gaat zo lekker. We wachten steeds op elkaar na een beklimming, dat geeft vertrouwen. Ik voel me sterker dan andere jaren!
 
Het voelt ook geweldig om de tocht af te sluiten met de beklimming van de Cauberg. Die lijkt op de Oude Holleweg in Beek. Daar heb ik vaak getraind. Na afloop zitten we in de zon op een terrasje met een stuk Limburgse vlaai met wespen. We horen dat de voorlopige opbrengst € 72.980,- is. Een geweldig bedrag. En daar zit mijn €975,- nog niet bij!! Ik ben ook trots op mijn sponsors!! Dank jullie wel. Volgend jaar ook maar weer?
  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Nieuws

Meer nieuws


Deelnemer aan het woord

12 december 2019

"Ik ben dankbaar dat veel mensen met parkinson met mij de stap hebben gezet om mee te doen aan dit onderzoek. Samen kom je verder dan alleen. Wellicht plukken we zelf nog de vruchten van de uitkomsten, in ieder geval mensen die na ons komen"

lees meer