Parkinson Op Maat Het PPMI Parkinson en PPMI Prodromal onderzoek

Het PPMI Parkinson en het PPMI Prodromal onderzoek Het onderzoek naar het verloop van de ziekte van Parkinson in de loop van de tijd

Op deze pagina leest u meer over het internationale PPMI onderzoek van de Michael J. Fox Foundation. Wij nemen deel aan een tweetal onderzoeken: het PPMI onderzoek bij patienten met de ziekte van Parkinson en het PPMI Prodromal onderzoek bij personen die (nog) niet met de ziekte van Parkinson gediagnosticeerd zijn.

Bent u geïnteresseerd in deelname? Meld u vrijblijvend aan!

Heeft u in de afgelopen twee jaar de diagnose parkinson gekregen en gebruikt u nog geen parkinsonmedicatie? Of heeft u een familielid in de eerste lijn met parkinson of met het vermoeden parkinson te hebben maar dit is (nog) niet gediagnosticeerd? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor dit onderzoek. Meld u vrijblijvend aan en wij nemen binnenkort contact met u op.

aanmelden

Officiële website

Kijk voor meer informatie over het PPMI onderzoek op de officiële website. Let op: deze website is in het Engels. Een Nederlandstalige website is in ontwikkeling.

naar de website

Meedoen aan PPMI in het kort

Meedoen aan het PPMI onderzoek betekent dat u vijf jaar betrokken bent. De eerste twee jaar is er om de zes maanden een meetdag in het Radboudumc in Nijmegen. Daarna vragen we deelnemers om één keer per jaar naar het ziekenhuis te komen.

lees meer

Meedoen aan PPMI in het kort

Meedoen aan het PPMI onderzoek betekent dat u vijf jaar betrokken bent. Deelnemers komen in de eerste twee jaar om de zes maanden naar het Radboudumc in Nijmegen voor verschillende metingen. Daarna vragen we deelnemers om één keer per jaar naar het Radboudumc te komen en vindt er één keer per jaar een afspraak op afstand plaats, bijvoorbeeld via beeldbellen of telefonisch.  

Tijdens de meetdagen worden er onder andere cognitieve testen en lichamelijke onderzoeken gedaan, wordt er bloed afgenomen en worden hersenscans gemaakt. Ook leveren deelnemers urine in en wordt er tijdens sommige bezoeken een stukje huid afgenomen (een huidbiopt) en hersenvocht afgenomen via een ruggenprik.

Over het PPMI Parkinson onderzoek


Het PPMI Parkinson onderzoek Onderzoek om een beter beeld te krijgen naar de ontwikkeling van parkinson

Met het PPMI Parkinson onderzoek is in de afgelopen tien jaar al belangrijke nieuwe kennis over de ziekte van Parkinson opgedaan. Dit onderzoek wordt nu verlengd en er zijn nieuwe deelnemers nodig. 

lees meer

Het PPMI Parkinson onderzoek Onderzoek om een beter beeld te krijgen naar de ontwikkeling van parkinson

Het PPMI onderzoek is een internationaal initiatief van de Amerikaanse Michael J. Fox Foundation. In de afgelopen tien jaar hebben hier meer dan 1400 deelnemers aan meegedaan en is er al belangrijke nieuwe kennis over de ziekte van Parkinson opgedaan. 

Het PPMI onderzoek wordt nu verlengd en is op zoek naar nieuwe deelnemers. Het team van Parkinson Op Maat mag hieraan meewerken en in Nederland deelnemers zien. Het doel van deze uitbreiding is om een nog beter en meer gedetailleerd beeld te krijgen van de manier waarop de ziekte van Parkinson zich in de loop van de tijd ontwikkelt.

Uiteindelijk kunnen de resultaten van het PPMI onderzoek bijdragen aan belangrijke vooruitgang op alle onderdelen van de zorg: van het vroeg identificeren van mensen die risico lopen op het ontwikkelen van parkinson tot innovatieve nieuwe behandelingen die de kwaliteit van leven van mensen met parkinson kunnen verbeteren en de progressie van de ziekte kunnen afremmen.
 

Heeft u interesse in dit onderzoek, dan kunt u hier uw gegevens achterlaten.

Aanmelden oriënterend gesprek

Eén van onze onderzoek medewerkers zal dan contact met u gaan opnemen.


Wie kan er meedoen?

Voor het PPMI Parkinson onderzoek zijn we op zoek naar mensen met de ziekte van Parkinson die in de afgelopen twee jaar zijn gediagnosticeerd en die momenteel geen parkinsonmedicatie gebruiken.

lees meer

Wie kan er meedoen?

Voor het PPMI Parkinson onderzoek in Nederland zijn we op zoek naar mensen met de ziekte van Parkinson die in de afgelopen twee jaar zijn gediagnosticeerd en die momenteel geen parkinsonmedicatie gebruiken. We vergoeden de reiskosten die u maakt in kader van het onderzoek. Aanmelden is binnenkort mogelijk en aanvullende informatie wordt nog beschikbaar.

Wetenschappelijke Update

Enkele recente inzichten uit analyses van de informatie die door PPMI-vrijwilligers is gedeeld

Open de PDF

Interview PPMI Parkinson onderzoek Interview met James Gibaldi van de Michael J. Fox Foundation

Uit het Parkinson Magazine - oktober 2021 van de Parkinson Vereniging

lees meer

Interview PPMI Parkinson onderzoek Interview met James Gibaldi van de Michael J. Fox Foundation

In dit artikel uit het Parkinson Magazine van de Parkinson Vereniging kunt u een interview met James Gibaldi van de Michael J. Fox Foundation lezen, hij vertelt hierin meer over het PPMI-onderzoek. 

Klik hier om het artikel te lezen


Folder PPMI Parkinson

Bekijk hier de folder van het PPMI Parkinson onderzoek.

lees meer

Over het PPMI Prodromal onderzoek


Het PPMI Prodromal onderzoek Onderzoek naar het ontstaan van parkinson bij mensen zonder parkinson-diagnose

Onderzoek doen naar een mogelijk verband tussen bepaalde kenmerken en het ontstaan van de ziekte bij mensen die op dit moment (nog) niet gediagnosticeerd zijn met de ziekte van Parkinson

lees meer

Interview PPMI Prodromal onderzoek Interview met Ken Marek van de Michael J. Fox Foundation

Uit het Parkinson Magazine - januari 2023 van de Parkinson Vereniging.

lees meer

Interview PPMI Prodromal onderzoek Interview met Ken Marek van de Michael J. Fox Foundation

In dit artikel uit het Parkinson Magazine van de Parkinson Vereniging kunt u een interview met Ken Marek van de Michael J. Fox Foundation lezen, hij vertelt hierin meer over het PPMI-onderzoek.

Klik hier om het artikel te lezen