Vraag en antwoord

Ergotherapeut Irma Jansen, expert ergotherapie bij ParkinsonNet, beantwoordt 5 vragen over parkinson en ergotherapie.

  • Vraag 1: Wat is de invloed van parkinsonklachten op het dagelijks leven?
  • Vraag 2: Wat houdt ergotherapie bij de ziekte van Parkinson in?
  • Vraag 3: Wat zijn hulpmiddelen bij motorische problemen?
  • Vraag 4: Wat zijn hulpmiddelen bij niet-motorische problemen?
  • Vraag 5: Hoe kan een ergotherapeut een mantelzorger ondersteunen?

Vraag 1

Wat is de invloed van parkinsonklachten op het dagelijks leven?

Vraag 2

Wat houdt ergotherapie bij de ziekte van Parkinson in?

Vraag 3

Wat zijn hulpmiddelen bij motorische problemen?

Vraag 4

Wat zijn hulpmiddelen bij niet-motorische problemen?

Vraag 5

Hoe kan een ergotherapeut een mantelzorger ondersteunen?

Meer informatie


Algemene informatie

Uw verhaal over uw dagelijkse activiteiten en uw hulpvraag staat centraal bij de ergotherapie. Ergotherapeuten zijn experts in het mogelijk maken van dagelijkse activiteiten. Zij denken met u mee in oplossingen, aanpassingen of trainingen, zodat u de dingen kunt doen die voor u belangrijk zijn. lees meer

Hoe houdt u meer energie over?

Op de afdeling Ergotherapie worden mensen die ernstig vermoeid zijn geholpen om energie te besparen in hun dagelijks leven. In de praktijk blijkt dit soms moeilijker dan gedacht. Op die momenten kan een ergotherapeut u hierbij ondersteunen.

lees meer

Hoe houdt u meer energie over?

Op de afdeling Ergotherapie worden mensen die ernstig vermoeid zijn geholpen om energie te besparen in hun dagelijks leven. U kunt energie besparen door activiteiten te vereenvoudigen. Ook kan het helpen om prioriteiten te stellen en een dag- en weekplanning te maken. Zo kunt u balans aanbrengen tussen wat u wil/moet doen (uw belasting) en wat u kunt doen (uw belastbaarheid). In de praktijk blijkt dit soms moeilijker dan gedacht. Op die momenten kan een ergotherapeut u hierbij ondersteunen.


Handige links

Algemene informatie over hulpmiddelen bij parkinson is uitgebreid te vinden via internet. U vindt hier een overzicht van websites die goede informatie geven. 

lees meer

Handige links

Algemene websites over hulpmiddelen bij parkinson: Voorbeelden van landelijke tweedehands websites: Voorbeelden van regionale organisaties: Algemene informatie over vergoedingen is te vinden op: Het regelement hulpmiddelen van de zorgverzekeraar geeft duidelijkheid over wat wel en niet vergoed wordt vanuit de zorgverzekering. Dit regelement is te vinden op: Informatie over vergoedingen via WMO (gemeente):